EPD (Miljøvaredeklaration)

Vi kan hjælpe dig med at udarbejde EPD'er

En miljøvaredeklaration (EPD) er en standardiseret dokument til at kommunikere miljøpåvirkningen af dit produkt eller system. Med EPD’en udtrykkes miljøpåvirkningen fra råstofudvinding til bortskaffelse baseret på en bagvedliggende livscyklusvurdering (LCA). Med en EPD kan du sammenligne forskellige produkters miljøpåvirkning og træffe mere bæredygtige valg, hvis de er udarbejdet ud fra samme produktkategoriregler (PCR). Selvom EPD’er endnu ikke er obligatoriske, bliver de stadig mere populære, især inden for byggebranchen. På nuværende tidspunkt er der på verdensplan udgivet mere end 17.000.

Hvem har gavn af en miljøvaredeklaration?

  • Producenter: En EPD giver producenter en troværdig måde at dokumentere deres produkters miljøpåvirkning. Denne gennemsigtighed kan styrke brandets omdømme og tiltrække miljøbevidste kunder.

  • Byggebranchen: For virksomheder i byggebranchen er EPD’er værdifulde værktøjer til at overholde miljøkrav og opnå grønne certificeringer. Dette kan give en konkurrencefordel i udbud og projekter.

  • Forbrugere: Miljøbevidste forbrugere kan drage fordel af EPD’er, da de giver klare, standardiserede oplysninger om produkters bæredygtighed og gør det muligt at træffe oplyste købsbeslutninger.

 

Hvorfor er en EPD en god investering for fremtiden?

En EPD er en af de mest pålidelige måder at sammenligne miljøpåvirkningen af lignende produkter. EPD’er bliver stadig mere udbredte af flere grunde:

  • Grøn bygningscertificering: Organisationer som LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) og BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) anvender EPD’er til at forbedre deres bæredygtighedsvurderinger.

  • EU-regulering og standarder: Den europæiske ramme fremmer brugen af EPD’er.

  • Offentlige udbud: I flere europæiske lande er EPD’er enten påkrævet eller stærkt opfordret til i offentlige udbud og større byggeprojekter.

Jeg er din kontakt

Simon Bennike Mayall

CSO & Founder

sbm@quantifiedimpacts.com

+45 27 13 61 35

Ofte stillede spørgsmål

Kan man sammenligne forskellige EPD'er?

Ja, men kravene til sammenligning af EPD’er er specificeret i ISO 14025, som kræver, at EPD’erne er udarbejdet ud fra samme produktkategoriregler (PCR) og benytter en ensartet LCA-metodologi og miljøindikatorer.

Ja, en EPD ska verificeres af en tredjepart for at sikre troværdighed og overholdelse af  standarder. Vi har samarbejde med flere verifikatorer, som vi kan henvise til ved opstart af et projekt.

EPD’er har typisk en gyldighed på 3 til 5 år. Herefter bør de opdateres for at afspejle ændringer i produktet eller fremstillingsprocessen.

Ja, EPD’er kan bruges til at fremhæve en virksomheds engagement i bæredygtighed og give gennemsigtig information om produkters miljømæssige ydeevne til forbrugerne.

For at offentliggøre en type III miljødeklaration skal den administreres af en programoperatør i overensstemmelse med ISO 14025. Programoperatører kan være virksomheder, brancheforeninger, offentlige myndigheder eller uafhængige organer og er ansvarlige for opretholdelsen af deklarationens kvalitet og standarder. I Danmark har vi EPD Danmark, men du kan også som dansk virksomhed udgive gennem EPD International.

ISO 14025, ISO 14040/14044, EN 15804 og Produktkategoriregler (PCR) er de vigtigste standarder for udarbejdelse af EPD’er.

Kom igang nu

Vil du gerne i gang?